Het Openbaar Ministerie is een tweede onderzoek gestart naar omkoping bij Propertize, de voormalige vastgoedtak van de genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal.
Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag. De krant spreekt van een tweede corruptienetwerk binnen het voormalige SNS Reaal dat wordt blootgelegd. Vijf personen en drie bedrijven worden verdacht van omkoping, oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Twee verdachten zijn aangehouden, maar zijn inmiddels weer vrij. Justitie heeft bij doorzoekingen administratie in beslag genomen.
Op dit moment staan negen andere voormalige SNS-medewerkers voor de rechter. Zij worden verdacht van omkoping. Eén van de verdachte is oud-directeur Buck Groenhof. Zijn advocaat greep het nieuws over een tweede fraudezaak tijdens een regiezitting dinsdag aan om de rol van zijn cliënt te bagatelliseren.
De miljoen euro die Groenhof aan onderhandse betalingen zou hebben ontvangen, noemde hij gisteren op de zitting ‘klein bier’, zo schrijft de krant. Ook zou de rol van zijn cliënt meer in het licht moeten worden gezien van de omgeving waarin hij moest opereren. Binnen het bedrijf heerste een totaal verrotte bedrijfscultuur, zo stelde de advocaat.
Complicatie voor Dijsselbloem
Het nieuwe corruptieonderzoek naar oud-medewerkers van de vastgoedpoot van SNS Reaal, is slecht nieuws voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Half oktober besloot Dijsselbloem Propertize, zoals het voormalige Property Finance nu heet, in de verkoop te doen. Die verkoop wordt er niet gemakkelijker op nu blijkt dat er nog meer lijken in de kast zitten.
De problemen bij vastgoedtak van SNS Reaal vormden de belangrijkste reden dat Dijsselbloem begin 2013 de bankverzekeraar moest nationaliseren. Heel veel vastgoedleningen stonden voor veel te grote bedragen in de boeken. De redding van SNS Reaal kostte de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk 3,7 miljard euro. Om een deel van dat bedrag terug te krijgen, is Dijsselbloem bezig het in stukken gehakte financiële concern te verkopen.
De kwakkelende verzekeraar Reaal werd omgedoopt tot Vivat en gesleten aan het Chinese Anbang, voor een symbolisch bedrag van een euro. Voor SNS Bank bestaan plannen voor een beursgang, maar onder andere coalitiepartij PvdA zou er wel wat voor voelen om de bank in staatshanden te houden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl